Blog

2015-11-27.  Βιβλιοπαρουσίαση: Η Γιουγκοσλαβική Αποσύνθεση

2015-11-27. Βιβλιοπαρουσίαση: Η Γιουγκοσλαβική Αποσύνθεση

«Η άκρη του μίτου της Αριάδνης στο λαβύρινθο των αλληλοσυγκρουόμενων συμφερόντων στα Βαλκάνια είναι σαφές ότι βρίσκεται στο Κοσσυφοπέδιο» ισχυρίζεται ο Γιώργος Δουδούμης, ο οποίος στο βιβλίο του με τίτλο «Η γιουγκοσλαβική αποσύνθεση (1991-2001)» εξετάζει αναλυτικά τη δεκαετή πορεία των εξελίξεων στο χώρο που κάλυπτε η πρώην Γιουγκοσλαβία. «Μέσα από πολέμους, πολιτικές αναταραχές και διπλωματικές αντιπαραθέσεις δημιουργήθηκε μια συνεχώς μεταβαλλόμενη κατάσταση, που τείνει να διαμορφώσει μια νέα πραγματικότητα», λέει ο συγγραφέας.
«Ο πόλεμος στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, εκατοντάδες χιλιάδες τραυματίες και εκατομμύρια πρόσφυγες, παρέδωσε τη σκυτάλη στη Σερβία και μέσω Κοσσυφοπεδίου μετέφερε τη συμφορά στην ΠΓΔΜ, όπου οι σημερινή κατάσταση αφήνει λίγα περιθώρια για αισιόδοξες εκτιμήσεις».

Εκτίμηση και πεποίθηση του συγγραφέα είναι ότι οι εθνικές μειονότητες αποτέλεσαν γι’ άλλη μια φορά εργαλείο και άλλοθι εξωβαλκανικών παραγόντων, οι οποίοι, ανταγωνιζόμενοι αλλήλους, επανέφεραν τα Βαλκάνια στην οικονομική υπανάπτυξη και στην κοινωνική εξαθλίωση. Ποιο είναι το κλειδί που ανοίγει την πόρτα για σταθερά Βαλκάνια και ποιο το κρίσιμο σημείο ώστε να επιτευχθεί η σταθερότητα κατά τον πιο ανώδυνο τρόπο; Ποιος οφείλει να είναι και ποιος είναι πραγματικά ο ρόλος της διεθνούς κοινότητας; Προσπάθεια να δοθούν απαντήσεις σε αυτά και άλλα περί Βαλκανίων ερωτήματα επιχειρεί ο συγγραφέας, του οποίου το βιβλίο αυτό είναι το έβδομο κατά σειρά πάνω σε βαλκανικά θέματα. Ο Γιώργος Δουδούμης, μέλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών, είναι οικονομολόγος, τέως σύμβουλος οικονομικών και εμπορικών υποθέσεων, με μακρά θητεία σε ελληνικές πρεσβείες στα Βαλκάνια.

Κεντρική διάθεση: Ασκληπιού 35, Αθήνα (βιβλιοπωλείο Καραβία, τηλ. 3620465).

Αφήστε μια απάντηση