Blog

2015-11-27.  Βιβλιοπαρουσίαση: Τουρκία η Ανεπιθύμητη

2015-11-27. Βιβλιοπαρουσίαση: Τουρκία η Ανεπιθύμητη

Το βιβλίο ΤΟΥΡΚΙΑ Η ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΗ (279 σελίδες), του Γεωργίου Ε. Δουδούμη, μέλους του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών,  πρώην στελέχους, διαδοχικά, των Υπουργείων Εμπορίου, Εθνικής Οικονομίας και Εξωτερικών, εξετάζει τις σχέσεις της Τουρκίας με τον ευρύτερο περίγυρό της και προβάλλει τα σημερινά εσωτερικά και εξωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκία  στην προσπάθειά της να γίνει αποδεκτή από τους υποψήφιους εταίρους της, κράτη-μέλη της Ευρ. Ένωσης.
Οι περιγραφόμενες πολιτικές εξελίξεις από το 1923 μέχρι το 2010 δίνουν έμφαση στις δεκαετίες των πραξικοπημάτων, συγχρόνως και δεκαετίες  οικονομικής ανάτασης, λόγω των πετυχημένων πενταετών προγραμμάτων οικονομικής ανάπτυξης, που έθεσαν τις βάσεις της σύγχρονης τουρκικής οικονομίας. Τα συχνά γονατίσματα της τουρκικής οικονομίας είναι η άλλη πλευρά της πορείας της και η οικονομική αστάθεια εκτιμάται ότι θα χαρακτηρίζει και το οικονομικό μέλλον της Τουρκίας, εφόσον η χώρα βρίσκεται σε μια διαρκή διαδικασία μεταρρυθμίσεων και αναπροσαρμογών, λόγω και της προσπάθειάς της να υιοθετήσει ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Το μέλλον είναι ανοικτό για νέες επικίνδυνες οικονομικές παλινδρομήσεις με μεγάλα ελλείμματα και διευρυνόμενο εξωτερικό χρέος, εξ αιτίας και της συνεχιζόμενης δημογραφικής έκρηξης που απαιτεί αντίστοιχες κοινωνικές δαπάνες.
Το Κουρδικό και το θρησκευτικό πρόβλημα είναι οι σοβαρότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η σημερινή Τουρκία. Με σταθερή την απειλή διάσπασης του τουρκικού κράτους και με το «ήπιο» ισλάμ να εξελίσσεται σε ριζοσπαστικό, τίποτε δεν μπορεί να αποκλειστεί όσον αφορά τις πολύ κοντινές μελλοντικές πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία.  Ένα νέο πραξικόπημα εκτός από το αυξημένο ρίσκο ενός αιματηρού εμφυλίου περικλείει τον κίνδυνο να ανακοπεί οριστικά το «ταξίδι» της Τουρκίας προς τις Βρυξέλλες.
Από την άλλη πλευρά η Τουρκία δείχνει να αλλάζει η ίδια πορεία. Οι συμμαχικές σχέσεις με το Ισραήλ μεταβλήθηκαν σε χρόνο-ρεκόρ σε εχθρικές,  ενώ η Ρωσία έχει μεταβληθεί σε στρατηγικό ενεργειακό εταίρο και ευρύτερα σε λίαν σημαντικό εμπορικό-οικονομικό εταίρο. Πρόσθετα, νωπό είναι το στίγμα της αναξιόπιστης συμμάχου, στην οποία είχαν εσφαλμένα υπολογίσει οι ΗΠΑ ότι θα διευκόλυνε την εισβολή τους στο Ιράκ επιτρέποντας τη χρήση τουρκικού εδάφους.
Σε ειδικό κεφάλαιο αναλύεται η τουρκική διείσδυση σε κάθε μια βαλκανική χώρα ξεχωριστά με αιχμή του δόρατος το μουσουλμανικό χαρτί που διευκολύνει πολιτικές και οικονομικές προσεγγίσεις, ενώ σε άλλο κεφάλαιο περιγράφεται η προσπάθεια που καταβλήθηκε από τις ΗΠΑ και από ευρωπαϊκές χώρες, μέσω του διαβόητου Σχεδίου Αννάν, ακύρωσης της ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρ. Ένωση και σύνδεσης της επιδιωχθείσης «λύσης» του Κυπριακού με ένταξη της Τουρκίας στην Ευρ. Ένωση.
Η θέση του συγγραφέα είναι σαφέστατα αρνητική όσον αφορά την ενδεχόμενη ένταξη της Τουρκίας στην Ευρ. Ένωση. Πρόκειται για έναν κακό και ανεπιθύμητο γείτονα. «Δεν συμφέρει την Ελλάδα η αναβάθμιση της Τουρκίας σε εταίρο της και κυρίως δεν πρέπει να επιτραπεί ποτέ η ελεύθερη εγκατάσταση Τούρκων σε ελληνικά εδάφη. Η πολύ μεγάλη, πολύ φτωχή και πολύ ισλαμική Τουρκία είναι πολύ επικίνδυνη για την Ελλάδα».

Αφήστε μια απάντηση