Blog

2015-11-27.  Βιβλιοπαρουσίαση: Η Σύγχρονη Βουλγαρία Προβλήματα και Προοπτικές

2015-11-27. Βιβλιοπαρουσίαση: Η Σύγχρονη Βουλγαρία Προβλήματα και Προοπτικές

Η παρούσα μελέτη του οικονομολόγου Γεωργίου Ε. Δουδούμη, μέλους του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών, αποσκοπεί να περιορίσει περαιτέρω ένα κενό στην ελληνική βιβλιογραφία ενημερώνοντας τον αναγνώστη για την οικονομική, πολιτική και κοινωνική κατάσταση της Βουλγαρίας.
Λόγω γεωγραφικής θέσης η Βουλγαρία έχει πολύ σημαντικό ειδικό βάρος για τα μακροχρόνια συμφέροντα της Ελλάδος και ως εκ τούτου αντίστοιχη είναι η αξία της ολοκληρωμένης ενημέρωσης για τα δεδομένα της σύγχρονης Βουλγαρίας, για τα προβλήματά της και κυρίως για τις προοπτικές που διαγράφονται.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η γειτονική χώρα λόγω των εμπορικών και επενδυτικών ευκαιριών που έχει προσφέρει μέχρι σήμερα και αναμένεται να προσφέρει και στο μέλλον στους Έλληνες επιχειρηματίες, οι οποίοι ανταποκρινόμενοι στις προσφερθείσες δυνατότητες και παρά τις όχι ασήμαντες αντιξοότητες έχουν καταστήσει την Ελλάδα τρίτη χώρα προέλευσης των ξένων αμέσων επενδύσεων στη Βουλγαρία και πέμπτη σε όγκο συναλλαγών, ως εμπορικό της εταίρο παγκοσμίως.
Όμως, τα Βαλκάνια διαθέτουν έντονη ιστορική μνήμη, καθοριστική πολλές φορές για τις αποφάσεις που λαμβάνονται όχι μόνο σε κυβερνητικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο καθημερινότητας από τον μέσο πολίτη. Ιδιαίτερα στη Βουλγαρία, στο κέντρο των Βαλκανίων, το ιστορικό παρελθόν άφησε στους ανθρώπους μία πικρή γεύση και δημιούργησε μία ιδιόμορφη ψυχολογία. Ειδικά όσον αφορά τις ιστορικά επιβαρημένες σχέσεις Βουλγαρίας – Ελλάδος, τα ψυχολογικά εμπόδια δεν έχουν ξεπεραστεί και θα απαιτηθεί ακόμη προσπάθεια και χρόνος για να αντικατασταθεί η αμοιβαία δυσπιστία από αμοιβαία εμπιστοσύνη, που είναι απολύτως αναγκαία προκειμένου να ικανοποιηθούν οι υγιείς προσδοκίες των δύο γειτονικών λαών. Κρίθηκε ως εκ τούτου πολύ χρήσιμη μία σύντομη σύνδεση του σήμερα με το ιστορικό παρελθόν της χώρας προκειμένου να κατανοηθούν καταστάσεις και ενέργειες, οι οποίες σε άλλη περίπτωση θα μπορούσαν να ερμηνευθούν αυτόνομα. Αν δεν επισημανθούν οι ρίζες των σημερινών προβλημάτων, είτε αυτές έχουν σχέση με τον βαλκανικό περίγυρο, είτε με τις εκάστοτε «προστάτιδες» δυνάμεις, η επίλυση των προβλημάτων αυτών θα είναι δύσκολη και θα υ-πάρχει κίνδυνος επανάληψης λαθών του μακρινού και του πρόσφατου παρελθόντος.

Αφήστε μια απάντηση