Blog

2015-11-28. Επιστροφή στη Μάνα Γη

Αρχή ζωής και πολιτισμού για τον άνθρωπο η γη !
Από τα δικά της υλικά πλάθεται και τρέφεται κάθε ζωντανός οργανισμός.
Πηγή επίσης πολιτισμού, διότι αυτή δημιουργεί και το φυσικό περιβάλλον εντός του οποίου ο άνθρωπος διαβιώνει.
Επειδή και ο άνθρωπος είναι φύση –όπως κάθε ζωντανή ύπαρξη– είναι προορισμένος να ζει μέσα στη φύση και η απομάκρυνσή του από αυτή τον καθιστά  αλαζόνα έναντί της, καταστρέφοντάς την με τη δυσάρεστη συνέπεια να απειλείται και αυτή η ύπαρξη της ζωής στον πλανήτη μας.
Εάν λοιπόν η επιστροφή στη φύση έχει ένα δεοντολογικό χαρακτήρα, ιδιαίτερα στην εποχή μας έχει χαρακτήρα επιτακτικής ανάγκης, λόγω της οικονομικής κρίσης στην οποία έχει εισέλθει σήμερα ο κόσμος.
Επειδή εκτιμάται ότι αυτή η οικονομική κρίση θα έχει διάρκεια, είναι αναγκαία για την επιβίωση του ανθρώπου η καλλιέργεια της γης.
Θα έχει διάρκεια διότι η εποχή μας, η οποία υπήρξε από πλευράς οικονομίας με τη μορφή της «προσφοράς υπηρεσιών», κορέσθηκε και υπερπληρώθηκε, με συνέπεια να διαταραχθεί το όλο οικονομικό σύστημα.
Με άλλα λόγια, κτίσαμε ένα μεγάλο παλάτι επάνω στην άμμο και με τον πρώτο γερό άνεμο γκρεμίζεται …
Είναι ιστορικό γεγονός ότι η προοδευτική συγκέντρωση του ανθρώπου στις πόλεις συμπορεύθηκε και με τις μορφές της οικονομίας από τη γεωργική, σε αυτή της βιομηχανίας και σήμερα στην οικονομία «προσφοράς των υπηρεσιών».
Υπερκορέσθηκαν οι πόλεις με συνέπεια εμφάνισης στοιχείων αποσύνθεσης της κοινωνίας, αλλά υπερκορέσθηκε και η μορφή της οικονομίας των υπηρεσιών.
Άρα προκύπτει ανάγκη μίας νέας κοινωνικής και οικονομικής επανόρθωσης και ισορροπίας και αυτή δύναται, κατά τη γνώμη μου να επιτευχθεί με την επιστροφή μας στη μάνα γη.
Με το παρόν άρθρο θα ήθελα να τονιστεί κυρίως η συστηματική ανάπτυξη της γεωργίας μας, τόσον εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης, αλλά και διότι η απελευθέρωση της αγοράς ανοίγει νέους ορίζοντες διάθεσης των γεωργικών μας προϊόντων.
Αυτοί οι νέοι ορίζοντες κατανάλωσης των γεωργικών αγαθών θα μπορούσαν να είναι κυρίως οι πολυπληθέστατες χώρες της Ρωσίας και της Κίνας, οι οποίες φρονώ ότι έχουν προτίμηση στα προϊόντα της Μεσογειακής γης.
Έτσι λοιπόν με προγραμματισμένη και φιλότιμη καλλιέργεια των κατάλληλων αγαθών, είναι δυνατόν η ανάπτυξη της γεωργίας μας να αποτελέσει μία άλλη βιομηχανική επανάσταση για τη χώρα μας.
Προς αυτή την κατεύθυνση είναι δυνατές οι προϋποθέσεις, βούληση χρειάζεται και κυρίως ενημέρωση και ενθάρρυνση των νέων ανθρώπων να επιστρέψουν στη γη, ανεξαρτήτως της μόρφωσης την οποία έλαβαν.
Όλες οι επιστήμες λίγο ή πολύ έχουν εφαρμογή στη γη και αυτό διότι με τη γη δημιουργείς και όταν δημιουργεί ο άνθρωπος αισθάνεται ότι υπάρχει.
Απεναντίας δεν αισθάνεται ότι υπάρχει ο οκνηρός και ο άνεργος.
Αντί για επαίτης, άνεργος στους δρόμους των πόλεων, καλύτερα καλλιεργητής των προϊόντων της φύσης, εκεί μπορεί να ζει ο άνθρωπος με τα αγαθά τα οποία ο ίδιος θα παράγει (έστω και ως απλή οικιακή οικονομία).
Ο αγρότης είναι ένας βιομήχανος, αρκεί να έχει «όρεξη» και «μυαλό» να δουλεύει τη γη με πολλαπλές επιχειρήσεις και να υπάρχει ένα σύστημα εκ μέρους της πολιτείας να διαθέτει τα προϊόντα του.

Με εκτίμηση
Άρης Διαμαντόπουλος
Υποστράτηγος ε.α – Διδάκτωρ Φιλοσοφίας-Ψυχολόγος

Αφήστε μια απάντηση