2015-11-29.  Η Ιερουσαλήμ και η Ελλάδα

2015-11-29. Η Ιερουσαλήμ και η Ελλάδα

Η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Ισραήλ και στην Παλαιστινιακή Αρχή ίσως δεν έτυχε της δέουσας προσοχής από τα Ελληνικά ΜΜΕ και δεν ανακοινώθηκαν πολλά για τα αποτελέσματα των επαφών και τα θέματα που συνομίλησαν. Συνήθως  οι Ισραηλινοί είναι ιδιαίτερα φειδωλοί στην αποκάλυψη των θεμάτων που είναι ιδιαίτερης σημασίας και βαρύτητας για την εθνική στρατηγική τουςπολιτική και τις σχέσεις με χώρες που τις συνδέουν κοινά και ισχυρά συμφέροντα και πολιτικές. Έτσι και η πρώτη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Ισραήλ προφανώς και ακολουθεί τον ισραηλινό κανόνα καθόσον από αυτά αναφέρθηκαν,  «αποκαλύπτουν» άνευ αμφιβολίας, συμμαχική και   την ισχυρή στρατηγική σχέση των δύο χωρών.
Το ιδιαίτερο γεγονός που εντυπωσίασε ακόμη και τους Ισραηλινούς ήταν η αναφορά του Έλληνα πρωθυπουργού σε ένα θέμα «ταμπού»,  που κανείς , ακόμη και οι Αμερικανοί, δεν μνημονεύει. Το θέμα της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραηλινού κράτους. Ως γνωστόν η Ιερουσαλήμ έγινε πρωτεύουσα του Ισραήλ μετά τον πόλεμο του 1967, όταν κατελήφθη από τον IDF (Ιsrael defense Forces), που ως τότε υπείγετο υπό την Ιορδανική διοίκηση και κυριαρχία. Όμως, από τότε,  η Ιερουσαλήμ δεν αναγνωρίζεται από κανένα κράτος στον κόσμο ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, ούτε καν από τους Αμερικανούς και  για αυτό τον λόγο όλες οι διπλωματικές αποστολές και οι Πρεσβείες όλων των χωρών είναι στην παλιά πρωτεύουσα, το Τελ Αβίβ, ενώ η κυβέρνηση του Ισραήλ στην ιερουσαλήμ. Ένα από τα πολλά παράδοξα της Μέσης Ανατολής.  Ο λόγος είναι το Παλαιστινιακό ζήτημα, που ακόμη παραμένει άλυτο και αποτελεί το μέγα ζήτημα του Αραβικού κόσμου και της Μέσης Ανατολής, καθόσον οι Παλαιστίνιοι την διεκδικούν, ή έστω ένα μέρος της ως την πρωτεύουσα του Παλαιστινιακού κράτους, με την ονομασία Αλ Κούντς. Τι έγινε με τον Αλέξη που εντυπωσίασε τους Ισραηλινούς και προφανώς δεν ευχαρίστησε τους Παλαιστινίους, καθώς και πως είδε την επίσκεψη του πρωθυπουργού ο Ισραηλινός τύπος ας το δούμε από τα παρακάτω:
Η ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου i24news[1] φιλοξενεί εκτενές δημοσίευμα για την επίσκεψη του Έλληνα Π/Θ στο Ισραήλ με αποσπάσματα από τις δηλώσεις που έγιναν κατά τις συναντήσεις με τον Π/Θ Νετανιάχου και τον Πρόεδρο Ρίβλιν. Το δημοσίευμα, με τίτλο «Σε μια πρωτοφανή κίνηση, ο έλληνας Πρωθυπουργός αποκαλεί την Ιερουσαλήμ ‘ιστορική πρωτεύουσα’», η διπλωματική ανταποκρίτρια του i24news, Tal Shalev, αναφέρει ότι ο έλληνας Π/Θ, έγραψε στο βιβλίο επισκεπτών του Προέδρου του Ισραήλ «Με μεγάλη [μου] τιμή βρίσκομαι στην ιστορική σας πρωτεύουσα και συναντώ τις εξοχότητές σας», επισημαίνοντας ότι λόγω της εν εξελίξει διένεξης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων σχετικά με την Ιερουσαλήμ, πολλές χώρες αρνούνται να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, γεγονός για το οποίο υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια στο Ισραήλ. Όπως αναφέρει η δημοσιογράφος, σύμφωνα με ισραηλινό αξιωματούχο, η αναφορά του έλληνα Πρωθυπουργού στην Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ θεωρείται «πρωτοφανής, ιδιαίτερα για ευρωπαίο ηγέτη». Αντίστοιχη αναφορά εντοπίζεται και στο twitter του διπλωματικού ανταποκριτή της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας The Times of Israel, Raphael Ahren. Το δημοσίευμα συνεχίζει με εκτενή αναφορά στη σχεδιαζόμενη συνεργασία Ισραήλ-Ελλάδας στον ενεργειακό τομέα και η δημοσιογράφος σχολιάζει ότι «ο Τσίπρας βαδίζει στον δρόμο της ρεαλιστικής διπλωματίας, επιβεβαιώνοντας ότι τα κοινά συμφέροντα [των δύο χωρών] δεν έχουν αλλάξει» και καταλήγει λέγοντας ότι «εάν η Ιερουσαλήμ είχε οποιεσδήποτε ανησυχίες σχετικά με την αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τα χαμόγελα του Τσίπρα φαίνεται να δείχνουν ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας».
Στην ιστοσελίδα της ε/φ Jerusalem Post, εντοπίζεται δημοσίευμα με τίτλο «Ο έλληνας Π/Θ τονίζει τη σημασία της συνεργασίας σε παγκόσμιο επίπεδο για την καταπολέμηση της βίας και του εξτρεμισμού», το οποίο αναφέρεται στις δηλώσεις που έγιναν κατά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Ρίβλιν .
Στην ίδια ιστοσελίδα, εντοπίζεται δεύτερο δημοσίευμα με τίτλο «Πιθανή τριμερής σύνοδος Ισραήλ-Ελλάδας-Κύπρου τον Ιανουάριο». Ο αρθρογράφος, Herb Keinon, αναφέρει ότι η επίσκεψη του έλληνα Π/Θ και το επίπεδο στο οποίο έχει διατηρήσει, αλλά και ενισχύσει, τις σχέσεις της Ελλάδας με το Ισραήλ, δείχνουν ότι είναι ο «άνθρωπος των εκπλήξεων», όπως τον έχει χαρακτηρίσει ο πρώην Πρέσβης της Ελλάδας στο Ισραήλ, Arye Mekel. Ο Mekel, ο οποίος τον Ιανουάριο είχε δημοσιεύσει άρθρο με τίτλο «Η νέα ελληνική κυβέρνηση: Το Ισραήλ έχει έναν λόγο να ανησυχεί», ισχυριζόταν ότι ήταν αμφίβολο εάν ο Α. Τσίπρας θα διατηρούσε τους ισχυρούς δεσμούς με το Ισραήλ, οι οποίοι είχαν ξεκινήσει να οικοδομούνται από το 2010 με τη σοσιαλιστική κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου και στη συνέχεια με τη συντηρητική κυβέρνηση του Α. Σαμαρά. Ωστόσο, σε πρόσφατο δημοσίευμα,  ο Mekel γράφει ότι ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, πριν αναλάβει την εξουσία, είχε πολύ επικριτική στάση απέναντι στο Ισραήλ, ο Α. Τσίπρας διατήρησε αυτή τη σχέση, προχωρώντας και σε στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Σύμφωνα με τον ισραηλινό διπλωμάτη, η επίσκεψη του έλληνα Π/Θ στο Ισραήλ αποτελεί επίσης ένδειξη ότι ενδιαφέρεται να αναβαθμίσει το προφίλ της Ελλάδας σε διεθνές επίπεδο. Επίσης, ο Mekel τονίζει ότι ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Π. Καμμένος, ο οποίος επισκέφθηκε πρόσφατα το Ισραήλ και προέρχεται από κόμμα της δεξιάς που συμμετέχει στην κυβέρνηση συνεργασίας, υποστηρίζει τη σύσφιξη των σχέσεων με το Ισραήλ. Στη συνέχεια, ο αρθρογράφος αναφέρει ότι η παραδοσιακά ψυχρή στάση της Ελλάδας απέναντι στο Ισραήλ άρχισε να παρουσιάζει σημαντική βελτίωση το 2010 με την κυβέρνηση Παπανδρέου, γεγονός που μπορεί να αποδοθεί σε μια σειρά από παράγοντες, με κυριότερους τη σημαντική επιδείνωση στις σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας και την ανάγκη της Ελλάδας για φίλους και συνεργασίες λόγω των σοβαρών οικονομικών της προβλημάτων. Επιπλέον, ο αρθρογράφος καταλήγει αναφέροντας ότι η αλλαγή στις σχέσεις με την Ελλάδα έχει εκδηλωθεί με την αποστολή σημαντικής βοήθειας [στο Ισραήλ] τον Δεκέμβριο του 2010 κατά την πυρκαγιά στο δάσος του Όρους Κάρμελ, με την απαγόρευση απόπλου του δεύτερου στολίσκου για τη Γάζα από ελληνικά λιμάνια το 2011, την τεράστια αύξηση του αριθμού ισραηλινών τουριστών στην Ελλάδα, την ποσοτικά και ποιοτικά διευρυμένη συνεργασία Ελλάδας- Ισραήλ στον τομέα της Άμυνας και με τις συζητήσεις για τη δημιουργία ενός «ενεργειακού τριγώνου» Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου στην ανατολική Μεσόγειο.
Στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα The Times of Israel,  αναφέρονται στην επίσκεψη και ιδιαίτερα  σε μέρος των δηλώσεων του ισραηλινού Π/Θ για τις ευκαιρίες συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και στην ανάγκη για κοινή αντιμετώπιση του βίαιου θρησκευτικού φονταμενταλισμού. Στην ίδια ιστοσελίδα, εντοπίζεται δεύτερο δημοσίευμα με τίτλο «Ο έλληνας Π/Θ και ο Νετανιάχου συζητούν τη διοχέτευση φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Ευρώπη» και υπότιτλο «Ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνει ότι προγραμματίζεται σύνοδος με την Κύπρο για το ΦΑ, ο Νετανιάχου επιβεβαιώνει τη ‘φυσική εγγύτητα’ μεταξύ Ισραηλινών και Ελλήνων».     Γίνεται αντιληπτό πλέον  η σημασία της επίσκεψης του Έλληνα Π/Θ  για τους Ισραηλινούς, γιατί όπως είχε αναφέρει σε άρθρο του ο πρώην πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα, το Ισραήλ είχε την εντύπωση ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, θα ήταν  μια μη φιλική κυβέρνηση προς το Ισραήλ, ή έστω μια κυβέρνηση που δεν θα προωθούσε τις ιδιαίτερες σχέσεις των δύο χωρών και προπαντός την στρατηγικής σημασίας συμφωνία που είχε με μεγάλες προσπάθειες οικοδομηθεί. Έτσι η ανησυχία των Ισραηλινών μετατράπηκε σε μεγάλη ικανοποίηση και μετά την αναφορά του πρωθυπουργού για την Ιερουσαλήμ,  περί «ιστορικής πρωτεύουσας του Ισραήλ» όλα τα (ενδεχόμενα) σύννεφα ή επιφυλάξεις από πλευράς Ισραηλινών εξαφανίστηκαν και οι σχέσεις μας σαφώς αναβαθμίστηκαν.  Φυσικά και οι σχέσεις μας με τους Παλαιστινίους και την ηγεσία της Παλαιστινιακής  Αρχής ήταν (όπως πάντα), είναι και θα πρέπει να είναι εξαιρετικές, λόγω των ιστορικών μας δεσμών και σχέσεων, κάτι που επιβεβαιώθηκε και από τον πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς. Και εδώ να επισημάνουμε ότι η Ελλάδα πρέπει να διατηρήσει αυτό το προνόμιο και να παραμείνει ο «έντιμος ενδιάμεσος» μεταξύ των δύο φιλικών μας χωρών και λαών, Ισραηλινών και Παλαιστινίων, ώστε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επίλυση του Παλαιστινιακού που αργά η γρήγορα θα επιτευχθεί.  Και το επιτυχημένο αυτό ταξίδι του Έλληνα Π/Θ στην Παλαιστίνη, ιδιαίτερα αυτή την κρίσιμη περίοδο με την  «πολεμική ένταση» Ρωσίας και Τουρκίας να βρίσκεται στο ζενίθ,  θα πρέπει να πιστωθεί στην καλή δουλειά των υπεύθυνων διπλωματών μας στο ΥΠΕΞ και φυσικά και του επικεφαλής του Υπουργείου,  τον κ. Κοτζιά, ο οποίος μετά το Ισραήλ θα επισκεφθεί το Ιράν, κράτος ταμπού για την Δύση. Επιτέλους η Ελλάδα φαίνεται να βγαίνει  από την αδράνεια και την απομόνωση που την  είχαν υποβάλλει αδαείς και ανίκανες ηγεσίες, υποταγμένες σε εξωτερικές υποδείξεις, με φοβικά σύνδρομα και καταστρεπτική πολιτική κατευνασμού και να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, να ενισχύει συμμαχίες, να αναζητά και άλλους φίλους και συμμάχους, να μην προκαλεί με ακραίες θέσεις και γενικά να κινείται και να αναζητά τον ρόλο της  και την  θέση στην  πιο ενδιαφέρουσα και πλέον της πιο υψηλής γεωπολιτικής αξίας περιοχή του κόσμου, την Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο.

Αφήστε μια απάντηση