Blog

2015-12-08. Τρίτο Παμποντιακό Συλλαλητήριο κατά του Ν. Φίλη

Στις 2 Δεκεμβρίου 2015 και από ώρας 1730 έως 2030 ο Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων(ΣΠΟΣ) Νότιας Ελλάδος και Νήσων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ) διοργάνωσε και πραγματοποίησε στην πλατεία Συντάγματος- Αθήνα, εκδήλωση διαμαρτυρίας για τις δηλώσεις του κυρίου Ν. Φίλη(Δεν ήταν γενοκτονία αλλά  μια εθνοκάθαρση…).
Η αναφερόμενη εκδήλωση στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, καθόσον πέρασε τα μηνύματα που ήθελε να εκπέμψει προς πάσα κατεύθυνση είτε εντός Ελλάδας είτε εκτός , σε φίλους και μη, μέσω των ομιλητών της εκκλησίας, της επιστήμης, των τεχνών, του αθλητισμού και πολλών άλλων απλών Ελλήνων πολιτών.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν  και εκπρόσωποι-ομιλητές των Αρμενίων, των Ασσυρίων, των Ισραηλιτών  και της ομοσπονδίας προσφυγικών σωματείων Ελλάδας.
Η εκδήλωση έλαβε χώρα σε πολιτισμένο κλήμα όπου επικρατούσε απόλυτη ιερή-ησυχία, δείχνοντας έτσι τον σεβασμό στον σκοπό της εκδήλωσης και στους ομιλητές. Καθ’ όλη την διάρκεια της εκδήλωσης οι σκέψεις μας νοερά επίκοινωνούσαν με τους προγόνους μας που βάρβαρα-φρικαλέα θανατώθηκαν  από τους Νεότουρκους και του κεμαλικού καθεστώτος από το 1914 έως το1923.
Όλοι οι ομιλητές προκάλεσαν ρίγη συγκίνησης  σε όλους μας, ιδιαίτερα δε του Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Σεβασμιωτάτου  Νικολάου Χατζηνικολάου, όπου αναφέρθηκε εγκάρδια και με πόνο ψυχής για την ιστορία του ελληνισμού του Πόντου και την γενοκτονία που υπέστη, με λόγια που άγγιξαν την καρδιά κάθε ακροατή.
Στην συνέχεια τον λόγο έλαβε ο πρόεδρος του ΣΠΟΣ Νότιας Ελλάδας  και Νήσων  κύριος Γ.Βαρυθυμιάδης, που αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται για την διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, καθώς και για την επιστροφή της διδακτέας ύλης για τον Παρευξείνιο Ελληνισμό στην Γ! Λυκείου. Επίσης αναφέρθηκε και για την επιστροφή της  σύνταξης στους πρόσφυγες Έλληνες-Ποντίους από την πρώην ΕΣΣΔ, και στην αποπομπή του αρνητή της γενοκτονίας του Υπουργού Παιδείας κυρίου Ν. Φίλη.
Αίσθηση προκάλεσαν σε όλους μας και οι ομιλίες του κυρίου Σταύρου Αρμπαριάν μέλους της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής καθώς και του προέδρου των Ασσυρίων Ελλάδας κυρίου Κυριάκου Μπατσάρα.
Ο Δημήτριος Παντέλας γραμματέας των Μικρασιατών έστειλε μήνυμα  ενότητας για την αναγνώριση της γενοκτονίας όλων των Ελλήνων της Ανατολής.
Ο πρόεδρος της ΠΟΕ Χρήστος Τοπαλίδης μεταξύ άλλων έκανε την βαρυσήμαντη και προς πάσα κατεύθυνση δήλωση «Θα πάρουμε θέση υπέρ της νομιμότητας και των πανανθρώπινων αξιών ή υπέρ της βαρβαρότητας και των  αρνητών της;».
Ο πρόεδρος της ΔΙΣΥΠΕ κύριος Γ. Παρχαρίδης αναφέρθηκε στην επαίσχυντη δήλωση του  Ν. Φίλη, και θα ζητήσει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της χώρας για το πολιτικό-ιστορικό ατόπημα του εν λόγω Υπουργού της Κυβέρνησης.
Βαθιά συγκίνηση προκάλεσε σε όλους μας, όταν προβλήθηκε και ακούσθηκε ή θέση του κυρίου Καργάκου που πέρα των άλλων είπε: «Η ιστορία των Ελλήνων του Πόντου και η γενοκτονία των γράφτηκε με αίμα, και καμιά ανιστόρητη δήλωση δεν μπορεί να  σβήσει τα δραματικά  γεγονότα που συνέβησαν στους Έλληνες του Πόντου».
Επίσης προβλήθηκαν-ακούσθηκαν και δηλώσεις από τον γνωστό μας Χάρη Κλήν , που δήλωσε ότι,  ο Ν.Φίλης είναι το όνειδο της αριστεράς , από τον Παύλο Κοντογιαννίδη που δήλωσε ότι , σύντομα ο Ν. Φίλης θα κάνει παρέα την κυρία του συνοστισμού  Ρεπούση, καθώς και από τον Ολυμπιονίκη μας Ηλιάδη από την μακρινή Κορέα που εκπροσωπεί τα Εθνικά μας χρώματα σε αγώνες πάλης.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν και ο γνωστός μας τραγουδιστής-λυράρης κύριος Δ. Καρασαβίδης με τους πέντε λυράρηδές του, η  γνωστή μας τραγουδίστρια κυρία Λιζέτα Νικολάου, η κυρία Σ. Βαρυτιμιάδου και κύριος Ηλίας Υφαντίδης.
Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης μας επιδόθηκε το παρακάτω ΨΗΦΙΣΜΑ το οποίο και επισυνάπτεται για δημοσίευση στη εφημερίδα.
ΕΠΙΣΤΟΛΗ-ΨΗΦΙΣΜΑ                                                            Καλλιθέα Αττικής 09-10-2015
Επίδοση: Πρωθυπουργό κ. Τσίπρα Αλέξη,
Γνωστοποίηση: Οργανώσεις Ποντιακού Ελληνισμού Ελλάδας-Εξωτερικού,
Πρόεδρο ‘’ΑΝ.ΕΛ.’’ κ. Καμμένο Παναγιώτη,
Έλληνες πολίτες.
Ως νέοι Έλληνες πολίτες 4ης γενιάς, νιώθουμε το χρέος να εκφράσουμε την έντονη αγανάκτησή μας για χειρισμό από την κυβέρνησή σας θεμάτων, που αφορούν τις αξίες μας, την ιστορία μας, αλλά κυρίως την Μνήμη των προγόνων μας, η οποία βεβηλώνεται, προσβάλλεται και διαστρεβλώνεται από τον ίδιο τον Υπουργό Παιδείας, που εσείς διορίσατε.
Ο ως άνω υπουργός σας Φίλης Ν., με τοποθετήσεις του, όπως: « τα περί Γενοκτονίας ήταν μια απόφαση εσωτερικής πολιτικής σκοπιμότητας και όχι διεθνούς σημασίας». Ξεσηκώνει απόλυτα δικαιολογημένα θύελλες αντιδράσεων από τον κόσμο, από όλο τον ελληνικό χώρο, αλλά κυρίως σύσσωμα από όλο τον ποντιακό ελληνισμό.
Εκφράζουμε επίσης την έντονη διαμαρτυρία μας, για την αφαίρεση από την διδακτέα ύλη Ιστορίας της Γ! Λυκείου τμημάτων που αναφέρονται στον ποντιακό ελληνισμό και στην γενοκτονία από τα τουρκικά καθεστώτα.
Ζούμε σε καιρούς που η άγνοια μπορεί να αποβεί καταστροφική, αλλά η σκοπιμότητα του ίδιου του  υπουργού Παιδείας αποβαίνει και εθνικά επικίνδυνη, αφού ήδη τουρκικές οργανώσεις κάνουν χρήση των γραφόμενων και λεγόμενών του.
Η Ιστορία μας έχει διδάξει πως λαός που ξεχνά την ιστορία του είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει και  όπως είχε πει και ο Πλάτωνας «Ο λαός που ξεχνάει το παρελθόν του δεν έχει μέλλον».
Εμείς σε αντίθεση με τον υπουργό σας και ξέρουμε την ιστορία μας και δεν την ξεχνάμε. Είναι καθήκον όλων και κυρίως της Πολιτείας να την προστατεύει και να την διαφυλάσσει.
Είναι υποχρέωση του Υπουργείου να μη επιτρέπει την παραχάραξη γεγονότων, που αποτυπώθηκαν ανεξίτηλα στην ιστορία του λαού μας με χιλιάδες ήρωες και μάρτυρες, που θυσιάστηκαν για τα πιστεύω μας, την θρησκεία μας, την ταυτότητά μας. Είναι δε χρέος του ίδιου του υπουργού Παιδείας να προωθεί παντού το ζήτημα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας και όχι να το υποσκάπτει και να το υπονομεύει.
Στις 24 Φεβρουαρίου 1994 η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ομόφωνα την ανακήρυξη της 19ης Μαίου ως ημέρα Μνήμης για την Γενοκτονία των Ελλήνων στον ιστορικό μας Πόντο- ημέρας που ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάστηκε στην Αμισό (Σαμψούντα) 1919 για την ολοκλήρωση του δευτέρου σταδίου της Γενοκτονίας.
Οι δηλώσεις του υπουργού σας έρχονται σε αντίθεση με αυτά τα οποία η ίδια η ελληνική Βουλή ψήφισε.
Εμείς οι νέοι , ως συνεχιστές και ως απόγονοι των προγόνων μας είμαστε αποφασισμένοι και ανυποχώρητοι να αγωνιστούμε για τα πιστεύω μας,τις αρχές και τις αξίες του λαού μας.
Απαιτούμε την δημόσια συγγνώμη του Φίλη Ν. για τις ανιστόρητες και υβριστικές τοποθετήσεις του και την άμεση απομάκρυνσή του από την θέση του υπουργού Παιδείας. Δεν αποδεχόμαστε στέλεχος της κυβέρνησης με τις τοποθετήσεις του να εξυπηρετεί τέτοιες σκοπιμότητες.
Εμείς θα συνεχίζουμε να παρακολουθούμε το σημαντικό για μας αυτό ζήτημα, δεν θα ανεχτούμε δε παρόμοιες ενέργειες κανενός υπουργού καμιά κυβέρνησης.
Συνεπώς, αναμένουμε από εσάς κ. Πρωθυπουργέ, ως πολιτικός προϊστάμενος του κάθε Φίλη,  για την άμεση αποξένωσή του από την κυβέρνηση.
ΝΕΟΛΑΙΑ ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ   ‘’ΑΡΓΩ’’
 Με ομόφωνη απόφαση τακτικής συνεδρίασης.
Αθήνα 3 Δεκεμβρίου 2015                

Αφήστε μια απάντηση