ΙΣΛΑΜΙΚΗ – ΦΟΝΤΑΜΕΝΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΙΣΛΑΜΙΚΗ – ΦΟΝΤΑΜΕΝΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

 

Η επιστροφή της Αλ Κάϊντα – Η Ελλάδα και οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2004 –

(Αποτελεί στόχο η Ελλάδα 😉

 

Του Υποστρατήγου ΕΛ.ΑΣ ε.α. Π. ΛΑΓΓΑΡΗ

Πρώην Υποδιευθυντού  Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας ΕΛ.ΑΣ

 

 

Η Επιστροφή

 

     Το νέο κύμα έξαρσης της διεθνούς φονταμενταλιστικής ισλαμικής τρομοκρατίας με «μπαράζ» πολύνεκρων τρομοκρατικών επιθέσεων, ως επί το πλείστον μάλιστα αυτοκτονίας, (Σαουδική Αραβία, Τσετσενία, Μαρόκο) που εκδηλώνονται εδώ και ένα μήνα περίπου, όπως ήταν φυσικό, έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στη Διεθνή Κοινότητα, ύστερα μάλιστα και από το μήνυμα του Υπαρχηγού του Μπιν Λάντεν, του Αϊμάν Αλ Ζαουάχρι που απειλεί με τρομοκρατικές επιθέσεις μίσους και τυφλής βίας ανά τον κόσμο, σε ένδειξη εκδήλωσης συμπαράστασης προς τον δοκιμαζόμενο Ιρακινό λαό. Σύμφωνα μάλιστα με το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών του Λονδίνου, οι νέες αυτές τρομοκρατικές επιθέσεις, αποτελούν προάγγελο νέου κύματος τρομοκρατικών ενεργειών, ως απότοκο του αναβρασμού που προκάλεσε στον ισλαμικό κόσμο η εισβολή και η εγκατάσταση των Αμερικανών στο Ιράκ.

 

Μερική Εξάρθρωση – Ανανέωση – αναδιάρθρωση

 

     Και όλα τα ανωτέρω συμβαίνουν, σε αντίθεση με τις θριαμβολογίες του Προέδρου των ΗΠΑ Τζωρτζ Μπους και των λοιπών Αμερικανών αξιωματούχων, περί «εξολοθρεύσεως των μισών εγκεφάλων της Αλ Κάϊντα», οι οποίοι, μετά την νικηφόρα επικράτηση στο Ιράκ, «έπαψαν να αποτελούν απειλή για τις ΗΠΑ». Σύμφωνα δε με σχετικές ανακοινώσεις τους γύρω στα 3.000 μέλη της Αλ Κάϊντα έχουν συλληφθεί σε όλο τον κόσμο και κρατούνται, ενώ τα στρατόπεδα εκπαίδευσης των τρομοκρατών και οι επιχειρησιακές εγκαταστάσεις τους έχουν καταστραφεί. Ουδείς δύναται να αμφιβάλει για την πραγματικότητα των στοιχείων αυτών, αλλά όμως η επαναδραστηριοποίηση της Αλ Κάϊντα καθιστά σαφές, ότι η οργάνωση αυτή, έστω και αποδυναμωμένη με τα πλήγματα που έχει δεχθεί, έχει διασπαστεί σε δεκάδες υποομάδες και είναι «ετοιμοπόλεμη» και κυρίως πολύ επικίνδυνη. Ήδη έχουν λάβει χώρα ανακατατάξεις στους κόλπους της οργάνωσης και ο ηγετικός της πυρήνας εμπλουτίστηκε με νέο αίμα, καθ΄όσον μετά τη σύλληψη του Χαλίντ Σεϊχ Μοχάμεντ (εγκέφαλος των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ), νέος επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης του παγκόσμιου τρομοκρατικού δικτύου της Αλ Κάϊντα ορίστηκε ο Αιγύπτιος Σαϊφ Αλ Αντέλ, επιφορτισμένος επιπλέον και με την προστασία του Μπιν Λάντεν. Ο Αλ Αντέλ, 40 ετών σήμερα, είναι επικηρυγμένος για 25.000 δολάρια από το FBI , ως ο ενορχηστρωτής των πολύνεκρων βομβιστικών επιθέσεων του 1998 στις Αμερικανικές Πρεσβείες της Κένυας και της Τανζανίας και εκτιμάται ότι θα προσδώσει σε διαφορετική τεχνοτροπία στις μελλοντικές επιθέσεις της Αλ Κάϊντα, οι οποίες προβλέπεται να σχεδιαστούν πιο βελτιωμένες σε φαντασία και μέθοδο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των Αμερικανικών Μυστικών Υπηρεσιών, η Αλ Κάϊντα αυτή τη στιγμή διαθέτει περί τα 17.000 μέλη, ετοιμοπόλεμα ή «εν υπνώσει», σε όλο τον κόσμο, ενώ αναζητά πιο «ευέλικτους» διεθνείς στόχους, χωρίς αυτοί να είναι αποκλειστικά Αμερικανικοί, όπως απέδειξαν μάλιστα οι πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Καζαμπλάνκα του Μαρόκου.

 

Ο Φαύλος Κύκλος

 

     Έχουμε την άποψη, ότι το δόγμα των «προληπτικών πολέμων» που εφαρμόζουν οι ΗΠΑ για την πάταξη της διεθνούς τρομοκρατίας, επέφερε ουσιαστική ανάσχεση των δραστηριοτήτων της, αλλά όχι εξάλειψη. Γιατί μπορεί μεν να επιβεβαίωσε την βασιμότητα συνέχισης του πολέμου εναντίον της, ανέδειξε όμως και μία περιδίνηση σε ένα πραγματικά αδιέξοδο, από την οποία η διέξοδος, και θα αργήσει κατά πολύ, και επώδυνη θα είναι.

     Αυτό τουλάχιστον απέδειξαν οι μετά τον πόλεμο του Ιράκ πρόσφατες αλλεπάλληλες τρομοκρατικές επιθέσεις τυφλής βίας και καταστροφικού μίσους, με αποτέλεσμα, στον κατά της τρομοκρατίας πόλεμο, να ανακυκλώνονται σε έναν φαύλο κύκλο οι δολοφονικές επιθέσεις, η εντατικοποίηση στο έπακρο των μέτρων ασφαλείας (αντίστοιχη μείωση των ατομικών ελευθεριών), ανθρωποκυνηγητό διαρκείας και η ανανέωση των τρομοκρατικών οργανώσεων με νέους, περισσότερο φανατικούς «καμικάζι – μάρτυρες».

 

Αλ Κάϊντα και Ελλάδα

 

     Μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001, η ισλαμική φονταμενταλιστική τρομοκρατία με τον κύριο εκφραστή της, την Αλ Κάϊντα και τα «πλοκάμια» της, πραγματοποίησε 12 σοβαρές τρομοκρατικές επιθέσεις σε όλα τα μήκη και τα πλάτη σχεδόν της γης (Ινδονησία, Κένυα, Σ.Αραβία, Τσετσενία, Μαρόκο κ.λ.π.), με απολογισμό 414 νεκρούς και πολλαπλάσιους τραυματίες, εκτός από το «μακελειό» που γίνεται καθημερινά στο Ισραήλ, από τις ακραίες Παλαιστινιακές ισλαμικές τρομοκρατικές οργανώσεις (Χαμάς, Τζιχάντ, Ταξιαρχίες των μαρτύρων του Αλ Ακσά κ.λ.π.).

     Από την μελέτη των ανωτέρω τρομοκρατικών επιθέσεων, όπως και από τα μηνύματα της Αλ Κάϊντα (παλαιότερα και πρόσφατα), προκύπτει αβίαστα, ότι οι στόχοι των ισλαμιστών τρομοκρατών δεν έχουν πολιτική λογική και πατρίδα. Για την επιτυχία των σκοπών τους και την προβολή των απόψεων και θέσεών τους, οι τυφλής βίας και μίσους ενέργειές τους δεν υπακούουν στους κανόνες της κοινής λογικής, αλλά σε μια τερατώδη ασύλληπτη σκέψη, από την οποία δεν είναι δυνατόν να εξαιρεθεί η Ελλάδα, ακόμη και αν ένα μεγάλο μέρος από τους πολίτες της χώρας αυτής διακατέχεται από φιλοαραβικά αισθήματα και έντονο αντιαμερικανικό πνεύμα, που καταδίκασε μάλιστα, ποικιλοτρόπως, την εισβολή των Αμερικανών στο Ιράκ.

     Εξ άλλου, η σχετική ασυλία της Ελλάδας των δεκαετιών του 70 και 80 από την έξαρση της τότε εθνικοαπελευθερωτικής τρομοκρατίας των Παλαιστινίων, ελάχιστα ισχύει στην εποχή μας, καθόσον τις τρομοκρατικές επιθέσεις σήμερα τις πραγματοποιούν, όχι μόνο αριστεροί εθνικιστές, αλλά κυρίως φανατικοί ισλαμιστές, εναντίον των ΗΠΑ, των συμμάχων τους και του Δυτικού κόσμου γενικότερα, όπου εντάσσεται και η Ελλάδα παραδοσιακά και συμβατικά (ΕΕ, ΝΑΤΟ, ΟΑΣΕ  κ.λ.π.). Η γεωγραφική της θέση μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής και η γειτνίαση με αυτήν, αυξάνουν τον δείκτη του κινδύνου, όπως και η επικείμενη τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 που ως διοργανώτρια χώρα έχει μπροστά της.

 

Μέτρα Ασφαλείας

 

     Προς επίρρωση των ανωτέρω, αρκεί η επισήμανση της εντατικοποίησης των μέτρων ασφαλείας και οι ασκήσεις ετοιμότητας που λαμβάνουν χώρα τελευταία στη χώρα μας από τις διωκτικές αρχές σε συνεργασία με τις Ένοπλες Δυνάμεις, στα πλαίσια του νέου Αναθεωρητικού Δόγματος Εθνικής Ασφαλείας της Ελλάδας, προς αντιμετώπιση υποθετικών ή πραγματικών «σεναρίων» τρομοκρατικών απειλών, σύμφωνα με πληροφορίες κυρίως από ξένες μυστικές υπηρεσίες, για επικείμενα κτυπήματα με διεθνή απήχηση στην Ελλάδα π.χ. η ηλεκτρονική άσκηση ετοιμότητας «Λερναία Ύδρα» ή η πληροφορία που έδωσε στην δημοσιότητα την 29-5-2003 ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Ανωμερίτης, για σχέδιο επίθεσης τρομοκρατών της Αλ Κάϊντα με δύο ταχύπλοα στο Αιγαίο κατά των Υπουργών Εμπορικής Ναυτιλίας και Μεταφορών της ΕΕ που επέβαιναν στο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» κατά τη διάρκεια Άτυπης Συνόδου (έγινε κινητοποίηση αποτροπής άνευ επισημάνσεως υπό των σκαφών και τρομοκρατών).

     Σύμφωνα με πρόσφατες πληροφορίες που είδαν το φώς της δημοσιότητας, η Προεδρία της ΕΕ που ασκεί αυτή την περίοδο η Ελλάδα, ως και διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, την κατατάσσουν στην 7η θέση μεταξύ των χωρών που αντιμετωπίζουν απειλή τρομοκρατικού κτυπήματος από απόψεως επικινδυνότητας.

 

Aλ Κάϊντα και Ολυμπιακοί Αγώνες 2004

 

     Κατ΄ακολουθίαν των ανωτέρω, η γιορτινή, χαρμόσυνη και ειρηνοποιός φύση των ΟΑ, αυτή καθ’ εαυτή, δεν αποτελεί παράγοντα αποτροπής τρομοκρατικής ενέργειας πριν ή κατά τη διάρκεια των ΟΑ 2004. Οι τρομοκρατικές επιθέσεις των ΟΑ του Μονάχου (1972) και της Ατλάντα (1996) αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα που δεν οδηγούν σε εφησυχασμό. Ένας δε λόγος περισσότερο σήμερα, σε μια εποχή, κατά την οποία μένεται στην αρχική του φάση ο μακράς διάρκειας ακήρυκτος πόλεμος των Δυτικών χωρών (συμμετέχουν στους ΟΑ 2004) κατά της διεθνούς τρομοκρατίας, που ως Εμπροσθοφυλακή έχει την Αλ Κάϊντα. Έστιν υπόψιν ότι η Ελλάδα είχε ανάμειξη στους πολέμους του Περσικού (1991), του Αφγανιστάν (2001-2002) και του Ιράκ (2003) υπέρ των Δυτικών.

Αφήστε μια απάντηση