Blog

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΟΜΑΙ…….. «Εμείς οι ευκολόπιστοι Έλληνες»

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΟΜΑΙ……..

 

«Εμείς οι ευκολόπιστοι Έλληνες»

 

Της Δέσποινας Κορωναίου

Μέλους της ΕΛ.Ε.Σ.ΜΕ

 

 

     Νάμαστε και πάλι, με τις γκρίνιες, τις μουρμούρες μας, γι΄αυτά που ζούμε καθημερινά, αυτά που ταλανίζουν τον δημόσιο βίο.

     Πάνω που λέγαμε να ανασάνουμε λιγάκι, από πολέμους, φασαρίες και άλλα τέτοια, μας προέκυψε κάτι καινούργιο, τρομερό, και μας έβαλε και πάλι να τρέχουμε. Και εννοώ, βέβαια, την νέα μάστιγα της «Άτυπης Πνευμονίας», τον ιό SARS όπως αποκαλείται. Πανικός, ιδιαίτερα στην κίτρινη φυλή. Πολύς κόσμος έχει προσβληθεί, και όχι μόνο. Εδώ μιλάμε για θανάτους, πολλούς θανάτους, πριν καλά καλά προλάβει ο ασθενής να βήξει. Και είναι μεταδοτική αυτή η ασθένεια. Πως μεταδίδεται όμως και από τι προέκυψε ; Ερωτήματα πολλά, που βέβαια απασχολούν τους ειδικούς επιστήμονες και τα οποία για να απαντηθούν θα περάσει πολύς χρόνος.

     Και έχεις και τα ΜΜΕ που έχουν δημιουργήσει έναν τρόμο στον κόσμο, από την βιασύνη των δημοσιογράφων να πουν την «είδηση», ότι δηλαδή προσεβλήθη η αεροσυνοδός και εδόθη το γεγονός στην Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, όπου και κατεγράφη ως επίσημο, και ότι υπάρχει υποψία και για κάποιον άλλον ασθενή που και αυτόν τον έκλεισαν σε καραντίνα και άλλα τέτοια. Και να βλέπουμε τα νοσοκομεία στα παράθυρα, με κόσμο να πηγαίνει και να έρχεται, που και που δε να εμφανίζουν εικόνες από πλάνα αρχείου, με τον κόσμο εκεί στα νοσοκομεία να φοράει τις ιατρικές μάσκες και εμείς να ψάχνουμε να ανακαλύψουμε από ποιό νοσοκομείο είναι η εικόνα. Και στο τέλος, διαπιστώναμε ότι ήταν από κάποιο νοσοκομείο του εξωτερικού, και μάλιστα Ασιατικής χώρας, αφού οι Έλληνες – μέχρι στιγμής τουλάχιστον˙ δεν ξέρουμε τι θα γίνει αργότερα – δεν έχουμε σχιστά μάτια, και τα νοσοκομεία μας, δυστυχώς, δεν διαθέτουν τέτοια …..καθαριότητα, όπως αυτή που βλέπαμε στις οθόνες μας.

     Βέβαια, τα tests έδειξαν ότι η αεροσυνοδός δεν είχε τίποτα από αυτά που μας έλεγαν, ένα βαρύ κρυολόγημα ήταν, έτσι λένε τώρα, αλλά την κρατούσαν (δεν ξέρουμε πού) για μερικές συμπληρωματικές εξετάσεις για να φύγει κάθε υποψία. Τώρα τί πρέπει να πιστέψουμε ; Ήταν ή δεν ήταν άρρωστη από τον ιό SARS η κοπέλα ; Και γιατί δόθηκε το περιστατικό επισήμως στην Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας ; Ήταν γκάφα ή πραγματικότητα ; Είμαστε τραγικοί.

     Βρέθηκα σε κάποιο χώρο για φαγητό και ενώ όλος ο κόσμος σερβιριζόταν μόνος από τον μπουφέ, υπήρχε και κάποιος – πρώην αξιωματούχος, τώρα τίποτα, παρ΄όλα αυτά η έπαρση έπαρση – ο οποίος όχι μόνο δεν πήγε στον μπουφέ, αλλά, ζήτησε ακόμη και το νερό να του το φέρουν στο τραπέζι. Ένας από την παρέα του, του το επεσήμανε, και αυτός, με παρρησία – τρομάρα του – απάντησε : Εμείς δεν είμαστε όποιοι – όποιοι, εμείς είμαστε «κάποιοι». Αυτοί οι «κάποιοι» λοιπόν, έγιναν «κάποιοι» με την ανοχή του ελληνικού λαού και την εμπιστοσύνη του. Με το «παραμύθιασμα» που πούλησαν αυτοί και δέχθηκε ο λαός, εν ολίγοις.

     Με αφορμή λοιπόν αυτό, μου ήλθαν στο μυαλό τα τελευταία γεγονότα περί διαφθοράς στο χρηματιστήριο. Είχαμε καιρό να ακούσουμε για το δίδυμο «διαφθορά – χρηματιστήριο», αλλά επανήλθε το θέμα με την σύνδεση αυτών των δύο με πρόσωπα του δημόσιου βίου, τους «επώνυμους» όπως συνηθίζεται να λέγονται, λες και όλοι οι άλλοι είμαστε «ανώνυμοι».


     Βγήκε εφημερίδα, με πηχυαίους τίτλους, και απασχόλησε για αρκετό καιρό την καθημερινότητά μας, γράφοντας για περιουσίες που έχουν γίνει από αυτούς τους «επώνυμους» από κέρδη στο χρηματιστήριο, διότι, έλεγε, είχαν τις πληροφορίες τους για επενδύσεις, ή ήταν μέτοχοι χρηματιστηριακών εταιρειών. Και νά οι τεράστιες βίλες στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και στις οθόνες των τηλεοράσεων, και νά οι απαντήσεις των εμπλεκομένων ότι «κατασυκοφαντούνται» και ότι «θα λάμψει η αλήθεια». Αχ αυτή η έρημη αλήθεια. Όλο θα λάμψει, θα λάμψει…. «νάτη πετιέται»….όπως λέει και το άσμα, και όλο στο σκοτάδι μας έχει. Και ο κοσμάκης κλαίει ακόμη τα χαμένα του λεφτά, τις οικονομίες τόσων χρόνων εργασίας, την ψεύτικη ελπίδα για …..καλύτερες ημέρες….που τα λεφτά θα αυγατίσουν και ίσως κατορθώσουν να αγοράσουν αυτό το πολυπόθητο διαμερισματάκι για να γλιτώσουν το ενοίκιο και να στεγάσουν μέσα την οικογένειά τους. Και οι άλλοι γελούν. Γελούν με τον καημό του φτωχού Έλληνα που παρασύρθηκε από …. «τα ψεύτικα τα λόγια, τα μεγάλα»,…. τα λόγια τα παχιά….. έπαιξε και έχασε. Έχασε και κέρδισαν. Ωραίος συνειρμός! Κέρδισαν εις βάρος των άλλων. Έτσι πάντα γίνεται. Πάντα, σε όλες τις συναλλαγές, υπάρχει ο κερδισμένος και ο χαμένος. Ας προσέχαμε…..

 

     Και το άλλο. Προ ημερών περνούσα από την – δήθεν – πλατεία Ομονοίας. Είχα πάρα πολύ καιρό να περάσω. Άκουγα ότι την έφτιαξαν και δεν ήταν καλή και τώρα θα την ξηλώσουν και θα την φτιάξουν από την αρχή. Το διαπίστωσα και μόνη μου. Αυτό το τσιμεντένιο έκτρωμα, μας παρουσιάζουν ως νέα πλατεία Ομονοίας για το οποίο ξοδεύθηκαν τόσα λεφτά, δικά σας, δικά μου, του φτωχού κοσμάκη ; Τί τους φταίγαμε εμείς να πληρώνουμε τα σπασμένα ; Γιατί δεν είδαν αυτό το χάλι όταν ήταν ακόμη στα χαρτιά και στις μακέτες ; Έπρεπε να τελειώσει πρώτα για να σκεφτούν ότι κάτι δεν πήγε καλά και τώρα, φτου και από την αρχή ; Μιας και θα το κάνουν το «καλό» γιατί δεν αλλάζουν και την ονομασία της και να την πουν, ας πούμε, «Πλατεία Συναλλαγής», αφού εκεί είναι το σημείο συνάντησης όλων των υπόπτων στοιχείων που μας έχουν έλθει από γειτονική χώρα  και ακόμα, εκεί γίνονται όλες οι βρώμικες συναλλαγές (ναρκωτικά, μαστροπεία, πορνεία κ.λ.π.). Αλλά δεν φταίνε αυτοί. Βρήκαν και τα κάνουν, και καλά κάνουν, αφού εμείς τους χαϊδεύουμε τα αφτιά και φοβόμαστε να μιλήσουμε και να διαμαρτυρηθούμε γιατί αυτομάτως θα βγουν οι ψευτοπροοδευτικοί και θα μας πουν ρατσιστές, και άλλες τέτοιες αστειότητες, γιατί θίγουμε τα, δήθεν, ανθρώπινα δικαιώματα. Φτιάξαμε λοιπόν και την Πλατεία κομμένη και ραμμένη στα μέτρα τους, άσχημη, πληκτική, κακόγουστη, και τώρα θα την χαλάσουμε και θα την ξαναφτιάξουμε, ποιός ξέρει πώς, για να συμπληρώσουν το «φτωχό εισόδημά τους» και μερικοί που δεν πρόλαβαν με την προηγούμενη κατασκευή.  Κούνια που μας κούναγε………

Υπομονή Έλληνες. Πού θα πάει ; Θα ΄ρθει άσπρη μέρα και για μας……..

 

Αφήστε μια απάντηση