Blog

Τα νέα σμήνη drone του Ισραήλ μπορούν να κυνηγήσουν εχθρούς σε αστική μάχη

Τα νέα σμήνη drone του Ισραήλ μπορούν να κυνηγήσουν εχθρούς σε αστική μάχη

Τα νέα σμήνη drone του Ισραήλ μπορούν να κυνηγήσουν εχθρούς σε αστική μάχη

του Seth J. Frantzman
The Jerusalem Post

 

Η Elbit Systems λέει ότι το νέο της drone Lanius είναι «μέρος της ρομποτικής και αυτόνομης λύσης μάχης Legion-X».

Ένα νέο drone από την Elbit Systems του Ισραήλ που ονομάζεται Lanius συνδυάζει μια σειρά από τεχνολογίες που το βάζουν στην πρώτη γραμμή του τρόπου με τον οποίο τα drones μεταμορφώνουν τον πόλεμο.

Όσο περισσότεροι στρατοί και αμυντικές εταιρείες επενδύουν σε νέα τεχνολογία που επιτρέπει τη διεξαγωγή μαχών εξ αποστάσεως —χωρίς στρατιώτες να αλληλεπιδρούν με πολίτες, για παράδειγμα— τόσο περισσότερο φαίνεται σαν « πόλεμοι ρομπότ ».

Η Elbit Systems είπε ότι ο Lanius είναι «μέρος της ρομποτικής και αυτόνομης λύσης μάχης Legion-X». Η Elbit είναι μία από τις τρεις μεγαλύτερες αμυντικές εταιρείες του Ισραήλ και βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της αμυντικής τεχνολογίας.

Ο ιστότοπός του αναφέρει ότι το drone «είναι ένα εξαιρετικά ευέλικτο και ευέλικτο πυρομαχικό που βασίζεται σε drone, σχεδιασμένο για λειτουργία μικρής εμβέλειας στο αστικό περιβάλλον».

Το drone μπορεί να ανιχνεύει και να χαρτογραφεί κτίρια, πετώντας γύρω από μικρούς διαδρόμους και μέσα από πόρτες. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να βοηθήσει έναν χρήστη να βρει “σημεία ενδιαφέροντος για πιθανές απειλές, να εντοπίσει, να ταξινομήσει και να συγχρονίσει με τις λύσεις Legion-X της Elbit Systems. Το Lanius μπορεί να μεταφέρει θανατηφόρα ή μη θανατηφόρα ωφέλιμα φορτία, ικανά να εκτελούν ένα ευρύ φάσμα προφίλ αποστολών για ειδικές δυνάμεις, στρατιωτικοί, δυνάμεις επιβολής του νόμου και HLS».

Το μικρό drone έχει μια ενδιαφέρουσα εμφάνιση που το διαφοροποιεί από τους άλλους τύπους μικρών drones τύπου quadcopter . Ενώ χρησιμοποιεί μικρούς ρότορες, έχει επίσης μια μεγάλη κεφαλή σαν bug γεμάτη οπτικά στοιχεία, που πιθανώς το βοηθά να «βλέπει» καλύτερα και να το βοηθά σε αποστολές που περιλαμβάνουν χαρτογράφηση σε εσωτερικούς χώρους.

Το THE LANIUS έχει δυνατότητες επιτήρησης και «επίθεσης», μια άλλη πρόσθετη λειτουργία που χρειάζονται τα σύγχρονα drones.

Όταν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη εμπορικού τύπου που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι για να τραβήξουν βίντεο από γάμους και τέτοια προσαρμόστηκαν για στρατιωτική χρήση, η ιδέα ήταν ότι μπορούσαν να κάνουν αποστολές επιτήρησης. Αυτό σημαίνει ότι οι στρατιώτες που σκύβουν πίσω από έναν τοίχο, αντί να εκτίθενται στα εχθρικά πυρά, μπορούν να στείλουν ένα μικρό drone για να δουν τι συμβαίνει στην περιοχή.

Μόλις προσθέσει κανείς νέα τεχνολογία και τεχνητή νοημοσύνη στο λογισμικό του drone, τότε μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό στόχων ή σημείων ενδιαφέροντος. Για παράδειγμα, ένα drone μπορεί να πει σε έναν στρατιώτη εάν δει έναν εχθρό να κρατά ένα RPG ή έναν άνδρα να σφουγγαρίζει τη στέγη του. Μπορεί να βοηθήσει στην ταξινόμηση στόχων.

Τι γίνεται όταν το drone έχει τη δυνατότητα να εξουδετερώσει τον στόχο; Εδώ μπήκε στο παιχνίδι η ιδέα της προσθήκης λειτουργιών επίθεσης στα drones.

Αρχικά, αυτά τα είδη drones ονομάζονταν με άλλα ονόματα, όπως “περιπλανώμενα πυρομαχικά” και το κύριο σημείο τους ήταν ότι είχαν ενσωματωμένη κεφαλή. Αυτό τα έκανε αναλώσιμα, οπότε έπρεπε είτε να χρησιμοποιηθούν σε στόχους υψηλού προφίλ, όπως ραντάρ , ή έπρεπε να είναι φθηνά και αναλώσιμα.

Ο συνδυασμός των διαφόρων λειτουργιών σε ένα ελαφρύ drone, όπως το Lanius, φαίνεται να αλλάζει το παιχνίδι από την άποψη ότι δίνει στους στρατιώτες τα εργαλεία που χρειάζονται σε ένα σύγχρονο πεδίο μάχης.

Αυτό σημαίνει ότι ο στρατιώτης δεν χρειάζεται απαραίτητα να ρισκάρει τη ζωή του και ότι συμβάλλει στη μείωση των παράπλευρων ζημιών, που σημαίνει ότι οι στρατιώτες δεν δεσμεύονται στις μάχες σε πόλεις όπου οι πολίτες μπορεί να καταλήξουν στη γραμμή των πυρών. Η φαινομενική αποστολή drones μπορεί να μειώσει την τριβή και να μειώσει τα θύματα.

Ο ιστότοπος του Elbit λέει ότι το νέο drone είναι «εξοπλισμένο για να εμπλέκεται με στόχο (man-in-the-loop), που σημαίνει ότι ένα άτομο υπογράφει τις λειτουργίες του drone. Ο ιστότοπος αναφέρει επίσης ότι το drone είναι πολύ ευέλικτο, προσφέρει «χαμηλές παράπλευρες ζημιές» και είναι υψηλής ταχύτητας. Διαθέτει έναν ενσωματωμένο υπολογιστή που υποστηρίζει “προηγμένο αλγόριθμο AI για αποφυγή σύγκρουσης/χαρτογράφηση/ ταξινόμηση”.

Ένα βίντεο που παρουσιάζει το drone δείχνει τη χρήση του σε αστικό περιβάλλον: Όταν οι στρατιώτες βαλτώνουν σε μια πυρομαχία, ο Lanius στέλνεται για να βοηθήσει. Το βίντεο δείχνει ένα είδος drone «μητρικού πλοίου» που μπορεί να στείλει αρκετούς Lanius. Στη συνέχεια, τα drones βουίζουν τριγύρω, σαν ένα σμήνος μελισσών, και εντοπίζουν εχθρικούς στόχους και βοηθούν τους στρατιώτες που έχουν βαλτώσει να νικήσουν τον εχθρό.

Ο Seth Frantzman είναι ένας Ginsburg-Milstein Writing Fellow στο Middle East Forum και ανώτερος ανταποκριτής στη Μέση Ανατολή στην Jerusalem Post . Η Anna Ahronheim είναι η στρατιωτική ρεπόρτερ της Jerusalem Post .