Blog

2014-05-15. Η Εβδομαδιαία Συνεπισκόπηση του Ινστιτούτου, 15-5-2014

2014-05-15. Η Εβδομαδιαία Συνεπισκόπηση του Ινστιτούτου, 15-5-2014

Στις 6 Μαΐου 2014 άρχισε η δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, με αντικείμενα προς συζήτηση το περιουσιακό και τις αρμοδιότητες της εκτελεστικής εξουσίας. Ωστόσο υπήρξε και διαφορά απόψεων ως προς το χρόνο συζητήσεως του εδαφικού μεταξύ του κ. Ερόγλου, που δήλωσε ότι θα συζητηθεί τελευταίο και του ΥΠΕΞ της Κύπρου κ. Κασουλίδη, που σχολίασε ότι σύμφωνα με την κοινή διακήρυξη αλληλοσυνδέονται όλες οι βασικές πτυχές.
 Στις 10 Απριλίου 2014, η Άγκυρα, επικαλουμένη τη συμφωνία οριοθετήσεως της υφαλοκρηπίδας μεταξύ Τουρκίας και «ψευδοκράτους» που υπέγραψαν ο κ. Ντεκτάς και ο κ. Ερόγλου το 2011 και επικυρώθηκε από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση, υπέβαλε ρηματική διακοίνωση προς τον ΓΓ/ΟΗΕ με την οποία κατέθεσε τις συντεταγμένες για την οριοθέτησή της, ζητώντας την επίσημη δημοσίευσή της στην περιοδική έκδοση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θαλάσσης και την ανάρτησή της στη σχετική ιστοσελίδα του ΟΗΕ.
 Στις 23 Απριλίου ο ΥΠΕΞ του «ψευδοκράτους» κ. Ναμί προώθησε στην ψευδοβουλή νομοσχέδιο, σύμφωνα με το οποίο οι Τ/Κ θα μπορούν να προσφεύγουν στη λεγομένη Επιτροπή Περιουσιών, που μέχρι τώρα είχαν τη δυνατότητα να προσφεύγουν μόνο Ε/Κ, και να ζητούν την ανταλλαγή περιουσιών που έχουν στις ελεύθερες περιοχές με τις αντίστοιχες Ε/Κ προσφύγων στα κατεχόμενα.
 Στις 11 Μαΐου ο Τ/Κ διαπραγματευτής κ. Οζεράϊ, σε συνέντευξή του στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» δήλωσε μεταξύ άλλων και τα εξής :
– Στο πλαίσιο της συνολικής λύσης αναφερόμαστε σε τουρκοκυπριακό κράτος και όχι σε ιδρυτική επαρχία, που ισχυρίζεται η Ε/Κ πλευρά.
– Ο αριθμός των Ε/Κ που θα επιστρέψουν στα ελεγχόμενα από το Τ/Κ κράτος εδάφη, δεν μπορεί να είναι μεγάλος, ώστε να μην ανατραπεί η πληθυσμιακή αναλογία σε βάρος των Τ/Κ.
– Το θέμα της Αμμοχώστου δεν εντάσσεται στα ΜΟΕ και ως εκ τούτου θα ενταχθεί στη συνολική λύση και το εδαφικό.

 Οι παραπάνω ενέργειες και δηλώσεις, που είναι αντίθετες προς το κοινό ανακοινωθέν, υπονομεύουν τις διαπραγματεύσεις και τις οδηγούν σε ναυάγιο, εκτός και αν χρησιμοποιούνται ως διαπραγματευτικό χαρτί προκειμένου να κερδίσει η τουρκική πλευρά κάτι παραπάνω στα άλλα θέματα, οπότε κάποια στιγμή θα υποχωρήσει.

Αφήστε μια απάντηση