Blog

ΣΚΕΨΕΙΣ – ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ Αντιστρατήγου ε.α. Ηλία ΚΑΖΟΥΚΑ

ΣΚΕΨΕΙΣ – ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ

Αντιστρατήγου ε.α. Ηλία ΚΑΖΟΥΚΑ

            Ενδεκάτη Σεπτεμβρίου 2001. Ημέρα φρίκης και εντροπής δια το αλληλοσπαρασσόμενο ανθρώπινο είδος.

            Σκηνές τρόμου και ασύλληπτης φαντασίας αφήνουν κατάπληκτη την καθηλωμένη προ των τηλεοράσεων ανθρωπότητα. Η αγανάκτηση και το αναπάντητο “γιατί”, θολώνουν την ανθρώπινη σκέψη και διεγείρουν το μίσος δια την άμεση ανταπόδοση προς τιμωρία των ενόχων εκτελεστών και ηθικών αυτουργών.

            Αποτέλεσμα η προσμέτρηση επτά χιλιάδων περίπου νεκρών ανθρώπων, το άνοιγμα ενός νέου μετώπου πολεμικών επιχειρήσεων στην καρδιά της Ασίας, στο δύσμοιρο Αφγανιστάν, που ασφαλώς θα προσθέσει και άλλους αθώους νεκρούς στη θυσία της δοκιμής της πλέον σύγχρονης πολεμικής μηχανής. Κυρίως όμως κλονίζεται το αίσθημα ασφαλείας των λαών σε παγκόσμια κλίμακα. Όλα πλέον αναστέλλονται ή αλλάσσουν πορεία.

            Στόχος της ειδεχθούς ενεργείας, άμεσος μεν, ο τραυματισμός των κυρίων συνιστωσών ισχύος της εδραίωσης της παγκοσμιοποίησης, της οικονομίας και της εθνικής αμύνης, με την ταυτόχρονη μείωση του κύρους, του γοήτρου και της αξιοπιστίας των ΗΠΑ, έμμεσος δε, η αναπτέρωση του ηθικού των ανά τη γη αδικημένων και καταπιεσμένων ομοδόξων και γιατί όχι η αναθάρρυνση αντίστασης κατά της παγκοσμιοποίησης, αφού η προσβολή έλαβε χώρα μετά το Σιάτλ, τη Γένοβα και τη Θεσσαλονίκη.

            Οι ΗΠΑ, καίτοι γνώριζαν τις δυνατότητες των τρομοκρατών, αφού και συναφή σενάρια είχαν παιχθεί σε κινηματογραφικές αίθουσες και κυρίως καίτοι επί σειρά ετών διεξήγαγον πολεμικές επιχειρήσεις σε μέτωπα εκτός Αμερικής και δυστυχώς κατά ανεξέλεγκτων δημιουργημάτων των με αποτέλεσμα το ζήλο, την αντιπάθεια, το μίσος δικαίως ή αδίκως, υποτίμησαν τον αντίπαλον και δεν εξετίμησαν τη δυνατότητα μεταφοράς των πολεμικών ενεργειών στα μετόπισθεν, στο εσωτερικό της χώρας των. Ταυτόχρονα όμως υπερεκτίμησαν τα σύγχρονα μέσα και πολυεπίπεδα συστήματα ασφαλείας των, τα οποία απεδείχθησαν κατώτερα της ανθρώπινης θέλησης. Όλα υποτάσσονται. Ο άνθρωπος παραμένει ανυπέρβλητος και ακατανίκητος έναντι των δημιουργημάτων του. Ιδιαίτερα ο άνθρωπος, που διακατέχεται από μισαλλοδοξία εθνικού και θρησκευτικού φανατισμού και αισθήματος αδικίας.

            Δεν ήτο δυνατό να γίνει άλλως. Σύσσωμος ο κόσμος και οι διεθνείς οργανισμοί ετάχθησαν αλληλέγγυοι των ΗΠΑ, συγκλονισθέντες από το μέγεθος και το αναίτιο της συμφοράς. Μιας συμφοράς που λαμβάνει ανεξέλεγκτες μορφές και απειλεί την παγκόσμια κοινότητα.

            Οι μορφές πολέμου με πυρηνικά, βιολογικά και χημικά όπλα, που ανεπτύχθησαν και απειλήθησαν στην ψυχροπολεμική περίοδο, απειλούν και πάλι την ανθρωπότητα, αφού τα μέσα περιήλθαν σε χέρια ανεξέλεγκτων χωρών και τρομοκρατών.

            Πανικός πλέον έχει κυριεύσει την παγκόσμια κοινή γνώμη. Πανικό που ενσπείρουν οι καθρεφτιζόμενοι στο γυαλί των τηλεοράσεων, με ορατές επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή, στην κοινωνία, στην οικονομία, στις διακρατικές και διεθνείς σχέσεις, στην ελευθερία.

            Η κοινή γνώμη ρυμουλκείται και αμφιταλαντεύεται μεταξύ θύτη και θύματος. Το ψευδές από το αληθές είναι πλέον δυσδιάκριτο. Προς το παρόν η συνέχιση των βιολογικών ενεργειών, σε πραγματικό ή ψυχολογικό πεδίο, συντηρεί την αλληλεγγύη της διεθνούς κοινής γνώμης υπέρ των πολεμικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ.

            Η μελετημένη και προσεγμένη αντίδραση των ΗΠΑ δια την πάταξη εκείνων που εξετέλεσαν και ανέλαβαν την ευθύνη των τρομοκρατικών πράξεων είναι δικαία. Επιβάλλεται δια λόγους ανυψώσεως του ηθικού του ελευθέρου κόσμου, την τιμωρία των ενόχων, τον παραδειγματισμό και την αποτροπή τελέσεως παρομοίων ενεργειών. Είθε η ενέργεια των ΗΠΑ να έχει την τύχη αντίστοιχης ενεργείας του Μ.Αλεξάνδρου στο κυνήγι του Βήσσου και όχι την ατυχία των Βρετανών και Ρώσων κατά τον παρελθόντα αιώνα στο Αφγανιστάν.

            Απαιτείται συνάμα η ανάληψη παγκόσμιας εκστρατείας δια συνεργασία, προς αποσύνθεση όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων και την απομόνωση ενδεχομένως των κρατών εκείνων που υποθάλπουν παρόμοιες οργανώσεις.

            Τέλος είναι αναγκαία και επιτακτική η ανάληψη πρωτοβουλίας από την παγκόσμια κοινότητα, υπό τον ΟΗΕ, για την άρση και εκρίζωση όλων των αιτίων που εκτρέφουν και ανδρώνουν παρόμοιες τρομοκρατικές οργανώσεις. Η παιδεία, η ανάπτυξη, η ανακατανομή του πλούτου και η συμμετοχή στη διαχείριση των αγαθών είναι τα βασικά εργαλεία απομάκρυνσης του ανθρώπου από ακραίες πράξεις.

            Μέσα από την ένταση και την ψυχροπολεμική κατάσταση η Ελλάς, ορθώς ταχθείσα παρά το πλευρόν των συμμάχων και εταίρων, είναι αναγκαίο να εκμεταλλευθεί κάθε συγκυρία επίλυσης του Παλαιστινιακού για παράλληλη αντιμετώπιση του Κυπριακού, την ευτυχή έκβαση του Σκοπιανού και κυρίως την εξασφάλιση των συνόρων δια τον περιορισμό της λαθρομετανάστευσης που λαμβάνει με την πάροδο του χρόνου εκρηκτικές διαστάσεις, επιζήμιες δια την σύνθεση του πληθυσμού της χώρας, την εθνική υπόσταση και την ασφάλεια.

Αφήστε μια απάντηση