Ουκρανικό μέτωπο. Έρχονται οι Βορειοκορεάτες…

Ουκρανικό μέτωπο. Έρχονται οι Βορειοκορεάτες…

Στο πλαίσιο του συμφώνου αμοιβαίας βοήθειας που υπέγραψε πρόσφατα με τη Ρωσία, η Βόρεια Κορέα σχεδιάζει να στείλει δυνάμεις στην Ουκρανία ήδη από τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με το Reuters.

Η συμφωνία καλεί την Βόρεια Κορέα να στείλει “κατασκευαστικές και μηχανολογικές δυνάμεις” (ένας ευφημισμός για το Μηχανικό) στα κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη της Ουκρανίας για εργασίες ανοικοδόμησης. Το πρακτορείο επικαλέστηκε έναν κυβερνητικό αξιωματούχο της Νότιας Κορέας που ανέφερε το καλωδιακό δίκτυο της Νότιας Κορέας TV Chosun. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη για το πόσο προσωπικό θα συμμετάσχει και ποια θα είναι η ακριβής φύση της δουλειάς του.

Ανεξάρτητα από το τι κάνουν ή πού πηγαίνουν, αυτές οι δυνάμεις θα είναι “τροφή για κανόνια”, δήλωσε την Τρίτη ο ανώτατος εκπρόσωπος του Πενταγώνου. Ο υποστράτηγος της Πολεμικής Αεροπορίας Πατ Ράιντερ απαντούσε σε ερώτηση σχετικά με τη συμφωνία Ρωσίας-Βόρειας Κορέας. Ο Ράιντερ είπε ότι η Βόρεια Κορέα θα πρέπει να σκεφτεί δύο φορές πριν πολεμήσει στην Ουκρανία.

«Αυτό είναι σίγουρα κάτι που πρέπει να προσέξουμε», είπε στους δημοσιογράφους την περασμένη Τρίτη σχετικά με το ενδεχόμενο βορειοκορεατικών στρατευμάτων να πατήσουν το πόδι τους στην Ουκρανία. «Νομίζω ότι αν ήμουν στη διοίκηση στρατιωτικού προσωπικού της Βόρειας Κορέας, θα αμφισβητούσα την επιλογή να στείλω τις δυνάμεις μου ως τροφή για τα κανόνια σε έναν παράνομο πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας. Και έχουμε δει τα είδη των απωλειών που έχουν οι ρωσικές δυνάμεις, αλλά και πάλι, είναι κάτι που θα παρακολουθούμε».

Όπλα από την Βόρεια Κορέα

Στο σημείο αυτό αξίζει μία αντίστροφη παρατήρηση. Αυτό που είπε ο Αμερικανός υποστράτηγος είναι ακριβές: όποια δύναμη εμπλέκεται σε μία πολεμική σύρραξη είναι νόμιμος στόχος της αντίπαλης πλευράς. Το ίδιο, όμως, ακριβώς ισχύει και με τους Δυτικούς που αποδεδειγμένα και ομολογημένα εμπλέκονται με πολλούς τρόπους στον πόλεμο στο πλευρό του Κιέβου. Είναι κι αυτοί “τροφή για τα κανόνια” για να χρησιμοποιήσουμε την έκφραση του εκπροσώπου του Πενταγώνου.

Η Βόρεια Κορέα, πάντως, φαίνεται να έχει ήδη παράσχει βλήματα και πυραύλους στη Ρωσία. Η άλλη όψη του νομίσματος, όμως, είναι που ανησυχεί πολύ την Ουάσινγκτον. Υπάρχουν αυξανόμενες ανησυχίες ότι σε αντάλλαγμα η Μόσχα θα παράσχει στη Βόρεια Κορέα ρωσική τεχνογνωσία για να βοηθήσει στην περαιτέρω ανάπτυξη των βαλλιστικών πυραύλων και των πυρηνικών όπλων της Πιονγκγιάνγκ, καθώς και άλλων όπλων. Και μόνο η αποστολή μεγάλου αριθμού εργατών και μονάδων μηχανικού από τη Βόρεια Κορέα για τη δημιουργία οχυρώσεων και την ανοικοδόμηση ζωτικής σημασίας στρατιωτικών υποδομών στην ανατολική Ουκρανία θα ήταν σοβαρό πρόβλημα για το Κίεβο.

Τον περασμένο Αύγουστο, ένας Ρώσος τηλεοπτικός παρουσιαστής ισχυρίστηκε ότι 100.000 Βορειοκορεάτες εθελοντές ήταν έτοιμοι να βοηθήσουν τη Ρωσία στην Ουκρανία. Ο παρουσιαστής του ρωσικού Channel One Ίγκορ Κοροτσένκο πρότεινε η Ρωσία να καλωσορίσει τη βοήθεια των Βορειοκορεατών όχι μόνο στην πρώτη γραμμή αλλά και ως εργατών. Η Πιονγκγιάνγκ επιβεβαίωσε ένα σχέδιο αποστολής εργατών για την ανοικοδόμηση της κατεχόμενης Ουκρανίας, σύμφωνα με δημοσίευμα του NK News εκείνη την εποχή.

Κάτι τέτοιο, ωστόσο, δεν έχει επιβεβαιωθεί. Ωστόσο, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται, οι σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Πιονγκγιάνγκ συνεχίζουν να αναπτύσσονται εν μέσω αμοιβαίας ανάγκης. Το εάν οι βορειοκορεατικές δυνάμεις όντως θα πάνε ή όχι στην Ουκρανία μένει να φανεί, αλλά μάλλον πρέπει να θεωρήσουμε γεγονός τη διμερή συνεργασία στους προαναφερθέντες τομείς. Η Βόρεια Κορέα, άλλωστε, είναι έτσι κι αλλιώς “κόκκινο πανί” για τη Δύση, άρα δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Βοηθώντας τους Ρώσους έχει μόνο να κερδίσει, ενώ η Μόσχα, πέρα από τη βοήθεια σε οβίδες, χρησιμοποιεί τη συνεργασία, ειδικά στην πυρηνική και πυραυλική τεχνολογία, με την Πιονγκιάνγκ ως αποτελεσματικό φόβητρο για τις ΗΠΑ. Οι συγκρούσεις δια αντιπροσώπων είναι νόμισμα με δύο όψεις…

Ουκρανικό μέτωπο: Έρχονται οι Βορειοκορεάτες…